sobota 28. listopadu 2009

27.11.2009 Francie: Nová zatčení v kauze "Tarnacké devítky"

24. listopadu brzy ráno patnáct příslušníků francouzské protiteroristické policejní jednotky (SDAT) začalo zatýkat mezi "blízkými" osobami "Tarnacké devítky" (skupiny aktivistů uvězněné 11. listopadu 2008 za účast na několika přímých protestních akcích a obviněné později na základě protiteroristické legislativy ze "sabotáže"). Policisté mimo jiné vyrazili dveře domu a zamířili zbraně na dvě děti ve věku 4 a 6 let, které ještě ležely.

Soudce Fragnoli, který případ vyšetřuje, však veřejnosti sdělil, že vše bude pokračovat "maximálně humánně"; možná právě proto se rozhodl raději neprovést rekonstrukci událostí, k nimž mělo prý dojít v noci před údajnou sabotáží. Blízcí zatčených byli zato za bílého dne zatčeni na ulici a podrobeni 96 hodinovému "pozorování". Tato situace ukazuje na alarmující stav, v jakém se nachází francouzský právní (?) stát.

Celý článek v angličtině: ZDE


Buy Nothing Day? Try Steal Something Day!

(This anarchist critique of Buy Nothing Day was originally written and released ten years ago, when BND had been happening for eight years, but it remains just as relevant today.)

a shameless 24-hour stealing spree!

Participate by participating!

(Press release from http://tao.ca/~lombrenoire)

For the past eight(teen) years, a few self-described “culture jammers” from Adbusters Magazine have dubbed the last Friday in November “Buy Nothing Day.”

From their stylish home base in Vancouver’s upscale suburb of Kitsilano, the Adbusters’ brain trust has encouraged conscientious citizens worldwide to “relish [their] power as a consumer to change the economic environment.” In their words, Buy Nothing Day “proves how empowering it is to step out of the consumption stream for even a day.”

Václav Bělohradský: Od reálného socialismu k reálnému kapitalismu

K dvacátému výročí Velké listopadové sametové revoluce.

snímek z 27. listopadu 1989

FOTO: ČTK

středa 25. listopadu 2009, 11:00

Viktor Kravčenko byl po druhé světové válce nejslavnějším sovětským přeběhlíkem. Jeho kniha Zvolil jsem svobodu byla nejen manifestem antikomunistů, ale také prvním pravdivým svědectvím o hrůzách gulagu i třeba hladomoru na Ukrajině. Když ho komunistický týdeník Les Lettres Françaises hanebně pomluvil, Kravčenko se obrátil na francouzský soud. „Proces století“ – jak se tehdy říkalo – při němž ho bývalá žena ve službách KGB popsala jako impotenta a sexuálního devianta, nakonec vyhrál. Jeho pozdější život byl ale tragický, jak nedávno připomenul Slavoj Žižek. Znechucen mccarthismem a americkým kapitalismem napsal v roce 1950 knihu s názvem Zvolil jsem spravedlnost. Ta se už do antikomunistického krámu nehodila, moc se o ní nemluvilo. Kravčenko nakonec odešel do Bolívie, kde použil peníze, které mu vynesla jeho první kniha, k podpoře chudých rolníků. V roce 1966 spáchal sebevraždu, ale možná byl zavražděn.

Můj osud emigranta nebyl tak dramatický, cítím se ale s tímto mužem hluboce spřízněn v obraně pevného pouta mezi „volbou svobody“ a „volbou spravedlnosti“. Postkomunistickou Evropu ovládla pod heslem „tržní ekonomika“ bezohledná svoboda vítězů privatizace; není to než španělská stěna, za kterou se kapitalismus vysvléká z posledních zbytků demokracie. Pod záminkou „nedotknutelnosti Benešových dekretů“ si Česko například vymínilo výjimku z platnosti Charty základních práv EU, a udělalo tak z českých občanů Evropany druhé kategorie, na které se nevztahuje soubor sociálních práv nové generace; propast mezi svobodou a spravedlností se rozšiřuje.

čtvrtek 26. listopadu 2009

Zanikne s kapitalizmom aj sloboda?

George Orwell 25.11.2009
Orwellova odpoveď Douglasovi Edeovi, liberálnemu kritikovi socializmu, vyšla v The Left News v apríli 1941. Obsah [Edeovho] listu možno zhrnúť do dvoch otázok: 1.Prečo by mal byť socializmus v skutočnosti lepší ako kapitalistická demokracia? 2.Môže demokracia, tak ako ju poznáme, prežiť v dobe kolektivizácie alebo je len odrazom kapitalizmu laisser-faire?
");
//]]>-->

Socialisti netvrdia, že prechod na skolektivizované hospodárstvo spraví ľudský život okamžite šťastnejším, ľahším alebo dokonca slobodnejším. Naopak, je dosť možné, že by sa život po dlhé obdobie, možno storočia, zmenil takmer na nevydržanie. Musíme dosiahnuť určitý cieľ – vieme, že ho nakoniec dosiahneme – a cestou určite prejdeme strašnými miestami. Všetci socialisti bez rozdielu sú presvedčení, že ľudský osud, a teda jeho ozajstné šťastie, tkvie v skutočne komunistickej spoločnosti, teda v spoločnosti, v ktorej sú si všetky ľudské bytosti viacmenej rovné, kde nik nemá moc kohokoľvek utláčať, kde prestali pôsobiť ekonomické motívy a v ktorej ľuďmi hýbe láska a zvedavosť a nie chamtivosť a strach. Taký je náš osud, ktorému niet vyhnutia; ale ako ho dosiahnuť, a ako rýchlo? To závisí od nás. Socializmus – centralizované vlastníctvo výrobných prostriedkov spolu s politickou demokraciou – je nevyhnutnou etapou na ceste ku komunizmu, presne ako je kapitalizmus nutnou etapou po zániku feudalizmu. Sám osebe nie je konečným cieľom a myslím, že by sme nemali veriť, že ako systém pre život bude skutočne lepší než demokratický kapitalizmus.
...

Squat Wars - první promítání

A další třeba ve vašem městě!Squat Wars je můj nový krátký dokument. Na sedmadvaceti minutách se věnuje historii squatingu v Praze. Podrobněji pak ve vzpomínkách obyvatel/ek a archivními materiály představí Miladu, Zenklovku a Ladronku.
Film bude poprvé promítán v neděli 13. prosince v Praze v prostorách Truhlářské 11. Projekce proběhne od 20:00 ve sklepení (na akci bude vytápěno), po projekci bude následovat beseda s lidmi, kteří v dokumentu vystupují. Toto promítání se bude konat v rámci akce Město: prodáno? s podtitulem Městský prostor z kritické perspektivy.
Další příležitost film vidět bude na již domluveném promítání v kavárně Utopia – datum bude upřesněn brzy. Další promítání jsou pak už jen na vás...Na rozdíl od mého prvního počinu nebude totiž film Squat Wars okamžitě uvolněn pro internet. Prvních několik týdnů až měsíců ho bude možnost vidět pouze na promítáních, teprve poté se dostane do volné distribuce na síti všech sítí. K tomuto nezvyklému kroku mě vede snaha nepřispět filmem pouze k tomu, že jeho diváci a divačky budou ještě izolovanější, odcizenější a anonymnější u svých počítačů, ale naopak k tomu, aby se lidé sešli, diskutovali o tématech, o kterých se ve filmu mluví a třeba i poznali nějaké nové lidi s podobným náhledem na svět...
Proto, pokud máte zájem uspořádat projekci Squat Wars u vás v klubu, čajovně, kavárně, kině, prostě kdekoliv, kontaktujte mě na e-mailu jan.hanus (zavinac) safe-mail.net . Určitě se domluvíme!
Film je publikován pod licencí Creative Commons, umožňující jeho volné šíření a promítání, avšak zakazující jeho použití pro komerční účely.

Fight for you rights to housing!

Amsterdam (Netherlands): Fight for your right to housing! Stop the squat-ban!
In about one month Queen Beatrix will sign the new law to illegalize squatting in NL. To prevent homelessness we should squat her little apartment at Dam Square in Amsterdam. The Palace is big enough, so if you face eviction, come squatting!
The ban of squatting (kraakverbod) is a consequence of long term lobbying by rich landlords and real estate agents. Their friends in parliament have a majority now, which makes the ban of squatting likely to happen. On December 1st, the first chamber of Dutch parliament will have to decide, if the proposed law is passed on to Beatrix, or if adjustments or required. We attack that day to start our resistance!
Since the 1970ies squatters have taken away vacant properties of rich landlords to tackle the housing shortage. Squatting serves the defense of social housing and the preservation of historical monuments. This way, squatters have blasted the eager plans of real estate agencies to grow richer many times. Throughout the last years it has become evident that the government and the elite are 2 hands of the same paunch. The anti-squat bill is not the only example. It won't take long until social housing benefits are under pressure. Proper research suffers budget cuts, the healthcare-fund is disposed and the maximum working age increases.
This is how the government reveals its real face. It does not take sides with people struggling for housing, tenants, students, needy people or workers but sides with capital. To request social benefits from the government is not like asking your boss for a wage raise. Thus, don't worry about their elections but do it yourself.
Fight for your right to housing! Stop the squat-ban!
Tuesday, 1 December 2009 // 20.oo Dam Square, Amsterdam
Bring torches and crowbars!
Indy NL
back 2 mainpage

Turín (Itálie): Demonstrace na podporu squatterů/ek, 19. prosince 2009

Solidarietà… Solidarity… Solidaridad… Solidarité… Solidarita
Turínská radnice v čele s “levicovým politikem” Chiamparinem se 16. listopadu rozhodla, že vyklidí všechny turínské squaty. Ohroženy jsou především anarchistické squaty: Asilo, Barocchio, El Paso, Mezcal, Lostilo, squat la Boccia atd.
Takové rozhodnutí se rovná vyhlášení války squatterskému hnutí. Turínské anarchistické a autonomistické squaty vyzývají k mobilizaci a opozici.
Anarchistické squatterské hnutí je v Turíně důležitou realitou již téměř třicet let. Vítáme každou solidární akci, posílejte reporty na mail squatATsquat.net a na weby Tutto Squat a Indymedia-Piemonte. Můžete také demonstrovat před italskými ambasádami a konzuláty apod.
Zveme vás také do Turína.
http://tuttosquat.net/http://piemonte.indymedia.org/
Demonstrace proti represi a vyklizení squatůSobota 19. prosince 2009 - 14hod.Před vlakovým nádražím Porta Susa - Torino
10.. 100.. 500.. 1 000.. 5 000.. 10 000 obsazení !

pátek 13. listopadu 2009

Olašská magie

To nejzajímavější, co na cizí kultuře zaujme doslova každého člověka, je magie, magické rituály, víra a léčitelství. Olašská magie je barvitá a vychází z dávných rodových tradic, byť se Olaši hlásí (a často velmi deklarativně) ke křesťanství.
To však praktikují po svém, minimálně kooperují s církví, zato však má každá rodina doma oltář. V souběhu s přijatým křesťanstvím však přetrvává živá víra v posmrtný život. to je také jeden z důvodů, proč olašští Romové důsledně odmítají pitvu. Nebožtík v posmrtném bytí pokračuje ve svém životě pozemském, má k dispozici věci, co mu dali do rakve, peníze, zlato, pálenku, svou hůl, a v rakvi, ve které byl pohřben, i bydlí. Proto se při pohřbu neříká romsky truhla nebo rakev, ale dům - khejr. Věci po zemřelém, které nikomu neodkázal, je nutné spálit (dříve se spaloval i kočovnický vůz po mrtvém) a nikdo je nesmí používat, aby si pro ně mrtvý nepřišel. Strach z múlú, duchů mrtvých, je živý dodnes a Romové by si nikdy nepostavili dům na bývalém hřbitově.
...

čtvrtek 12. listopadu 2009

KRÁTKA HISTÓRIA NEOLIBERALIZMU

Ak by ste niekedy v rokoch 1945 alebo 1950 vážne navrhli ktorúkoľvek ideu alebo politické opatrenie, ktoré dnes patria do štandardného arzenálu neoliberalizmu, boli by vás s výsmechom zmietli z pódia alebo poslali do blázinca. Aspoň v západných štátoch v tých časoch bol každý buď stúpencom Keynesa, sociálnym demokratom, kresťanským demokratom alebo vyznával isté odtiene marxizmu. Myšlienky, že závažné sociálne a politické rozhodnutia by mal robiť trh, prípadne že štát by mal dobrovoľne obmedzovať svoju úlohu v ekonomike, že korporácie majú dostať úplnú voľnosť a naopak, že je potrebné oslabiť vplyv odborov a občania majú mať radšej podstatne menej ako viac sociálnej ochrany - takéto myšlienky boli úplne cudzie duchu tej doby. Ak aj niekto naozaj zastával tieto myšlienky, bol by váhal vystúpiť s nimi na verejnosti a ak by aj bol vystúpil, len s ťažkosťami by pre ne hľadal publikum.

sobota 7. listopadu 2009

Junky Styling: Recyling Glamour


Rain-macThe striking garment shown at left was created by deconstructing a rain mackintosh, recutting the material, and then recombining the resulting pieces with extraordinary imagination. It is typical of the work produced by a London-based company called Junky Styling. The company’s name is an ironic reference to their use of second-hand clothing as their raw material. The transformed final garments are stylish, well-constructed, and finished in great detail. Vogue called their clothing “high fashion street couture.”

As teenagers Annika Sanders and Kerry Seager began taking men’s suits (bought from second hand shops) and turning them into experimental garments to wear to clubs. “We began because we wanted to dress differently. Initially, it was all about unique design, and we were able to achieve this through cutting up clothes that were second hand.” While traveling they noticed that textile recycling was already happening in cities like San Francisco and Tokyo, and their own designs drew lots of compliments. Their London friends began to commission outfits, and this led to a market stall in Kensington Market. In 1997 they launched Junky Styling, and their clothing is now stocked in shops in cities like London, Paris, and Hong Kong.

I learned of their work through the new book Junky Styling: Wardrobe Surgery. The ethos of their company is “timeless, deconstructed, re-cut, and completely transformed clothing,” and they are so committed to recycling textiles that their book contains a how-to section with basic instructions for some of their most popular designs. Intrigued, I asked them a couple of questions.

What to do if you or your organization are targeted by federal law enforcement

CCR's If An Agent Knocks booklet cover


Federal law enforcement agencies like the Federal Bureau of Investigation (FBI) have a dark history of targeting radical and progressive movements. Some of the dirty tricks they use against these movements include: the infiltration of organizations to discredit and disrupt their operations; campaigns of misinformation and false stories in the media; forgery of correspondence; fabrication of evidence; and the use of grand jury subpoenas to intimidate activists. Today’s activist must know and understand the threat posed by federal law enforcement agents and their tactics as well as several key security practices that offer the best protection.

Federal agents have many tools at their disposal to target activists. While it is important to know and understand these tools and tactics, it is of critical importance that you resist any paranoia of government surveillance or fear of infiltration, which will only serve to paralyze you or your organization in your quest for social change. If fear of government repression prevents you from organizing, the agents of repression will have won without even trying.

pondělí 2. listopadu 2009

Anarchistické dny 2009

V polovině loňského listopadu se v pražském infocafé Krtkova kolona uskutečnil veletrh anarchistických vydavatelství. Letos bychom chtěli na tuto akci navázat a rozšířit ji o několik dalších zajímavých aktivit. Nebudou se týkat jen vydavatelské či prezentační činnosti, proto jsme letošní akci nazvali jednoduše: "Anarchistické dny". Stejně jako loni, i letos jsme zvolili termín předcházející státnímu svátku 17. listopadu. Bude se konat 13.-17. 11, aby všichni měli možnost se alespoň části akcí zúčastnit. Letos to bude o to pikantnější, že na 17. listopadu připadá již 20. výročí diktatury kapitálu, která si říká demokracie.

Začneme v pátek 13. listopadu promítáním několika filmů z produkce Palash a mini install festem, ve kterém všechny seznámíme se svobodným softwarem, jeho instalací, triky, a používáním jednotlivých open source programů.

Sobotu a část neděle bychom chtěli věnovat veletrhu anarchistických vydavatelství. Zde si navzájem vyměníme nápady a zkušenosti, seznámíme ostatní s vaší vydavatelskou činností a prací, kterou obnáší. Budeme diskutovat nad různými tématy, nejen mezi sebou, ale hlavně s čtenáři, posluchači, diváky atd. Proto chceme poprosit všechny ty, kteří si chtějí připravit prezentaci, ať se nám prosím ozvou na náš e-mail.