pondělí 27. července 2009

Squateři z Milady pořádají Volkskuche

Mediafaxfoto.cz)" border="0">
Dům v Truhlářské 11 na Praze 1, kde ve třech bytech mají získat nový domov squatteři z vystěhované vily Milada. (Foto: Mediafaxfoto.cz)
[1] [0] [0]
PRAHA / 19:21, 26. 07. 2009

Squateři, kteří byli vystěhováni z vily Milada, a ministr Michael Kocáb jim vyjednal náhradní ubytování v centru Prahy, pořádají v neděli večer veganské Volkskuche, společné vaření jídla pro sociálně slabé sloužící také k utužování komunit, informoval agenturu Mediafax jeden z organizátorů.

"Připravili jsme zhruba 10 různých jídel, která jdou kombinovat, jsou tu pomazánky, přílohy i omáčky, vše je vyloženě veganské," uvedl organizátor vystupující pod jménem teta Milada.

Jídla je podle tety Milady připraveno pro zhruba 60 lidí, akce začala v 18 hodin a půl hodiny po začátku bylo na místě v Truhlářské ulici téměř 30 lidí, vesměs přátelé a známí organizátorů. "Přišli se podívat i někteří sousedi, čekáme, že se tu během večera protočí i další lidé," dodal organizátor akce.

Veganské pokrmy, tedy jídla nejen bez masa, ale i bez obsahu vajec a mléka, připravili organizátoři částečně z tzv. dumpsteringu. Dumpstering je jídlo získané z odpadkových kontejnerů u supermarketů či trhů, které neodpovídá kvalitativně právním předpisům, ale je zdravotně nezávadné. "Některé věci jsme museli dokoupit, ale většina je získaná právě takto," dodala teta Milada.

Volkskuche má svůj základ již ve 20. letech minulého století v Berlíně a bylo vyjádřením solidarity se sociálně slabšími spoluobčany a zároveň potřeby utužování přátelského soužití komunit ve městě. Jde o pravidelné vaření společného jídla za rozumnou cenu, případně za dobrovolný příspěvek podle možností strávníků. Ve světě dnes Volkskuche funguje především na aktivních nebo bývalých squatech.

Akci pořádají squateři, kteří byli na pokyn správce objektu 30. června vystěhování z vily Milada, kterou obydlovali posledních 11 let. Poté členům autonomního centra zajistil nové ubytování ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb. Squateři podle svých slov ovšem berou toto ubytování v Truhlářské ulici jako dočasné řešení a hledají prostor ve všech směrech srovnatelný s vilou Milada.

Autor: Adriena Růžičková



Klíčová slova: volkskuche, vaření, squat

Žádné komentáře:

Okomentovat