čtvrtek 30. července 2009

Vzestup a pád helénistické vědy

Člověk | 24.07.09

Helénistická věda, její paradigmata, vzestup a pád představují velice zajímavou kapitolu. Řekové tehdy dokázali zkonstruovat parní stroj, stáli zřejmě těsně před objevem mikroorganismů - ale další epocha na jejich objevy nenavázala.

Vzestup a pád helénistické vědy


1.

Článek Úspěchy antické technologie (1): Mechanika

Starověká věda bývá často označována za netechnologickou a nepraktickou. Není to ovšem tak docela pravda. Třeba Heróna z Alexandrie bychom mohli klidně pokládat za objevitele robotiky. Zvlášť si oblíbil různá uměle poháněná loutková divadla. Využil spojení více kladek o nestejném průměru, díky čemuž jeho postavy dokázaly měnit rychlost pohybu. Herón sestrojil několik zařízení, která využívala vodní pohon; jeho umělí ptáci nejenom mávali křídly a otvírali zobáky, ale díky současnému pohybu vzduchu píšťalou také zpívali.

http://scienceworld.cz/fyzika/uspechy-anticke-technologie-1-mechanika-1944


2.

Článek Předehra k velkým zámořským objevům

Cla a mýta, potíž obchodu po souši. Veslice vs. plachetnice. Vznik investičních strategií, akciových společností burz a pojištění. Úpadek Benátek. Proč se pozornost obrátila k Atlantiku?

http://scienceworld.cz/ekonomika/predehra-k-velkym-zamorskym-objevum-703


3.

Článek Cesty helénistické vědy a pád antického racionalismu

Byla antická věda opravdu výhradně teoretická a pokud ano, z jakých důvodů? Jaký byl vztah mezi helénistickou vědou a přístupy, které dnes do vědy nezařazujeme, třeba astrologií? A konečně, kdy začala řecká věda ztrácet dech a jaké byly příčiny jejího pádu?

http://scienceworld.cz/historie/cesty-helenisticke-vedy-a-pad-antickeho-racionalismu-2587


4.

Článek Proměny antické astronomie (2): měření Země, obhajoba Ptolemaia, vztah k astrologii

Ptolemaiovská astronomie ukazuje, že i kosmologicky pomýlené přesvědčení (geocentrismus) nemusí bránit vytváření velmi spolehlivých kvantitativních předpovědí. Jinými slovy, i když v základu celé teorie stojí zásadní omyl, nebrání to vytváření zdařilých výsledků.

http://scienceworld.cz/astronomie/promeny-anticke-astronomie-2-mereni-zeme-obhajoba-ptolemaia-vztah-k-astrologii-1476

Žádné komentáře:

Okomentovat