středa 16. září 2009

Očekávatelná policejní brutalita...

Nad (očekávatelnou) policejní brutalitou proti účastníkům sobotní squaterské akce v Praze se zamýšlí Jan Hanuš ve svém blogu zde a nabízí také zamyšlení nad kontraproduktivní pacifistickou taktikou. Druhou věcí je, zdali má smysl pořádat ohlášené akce s naprosto jasně čitelným scénářem, při nichž jsou karty předem rozdány a policejní zásah je více než očekávatelnou věcí.

Stejně očekávatelnou je policejní brutalita vůči těm, kteří jsou chápáni jako narušovatelé systému. Historických precedenců a excesů je spousta na to, aby každý usoudil, že zásahové jednotky jsou určeny především k tomu, aby terorizovaly, bily, zastrašovaly a šikanovaly, nikoli aby zjednaly "pořádek".

Další věcí ovšem je, zdali systém narušuje ten, kdo v podstatě žádá, aby mu bylo oficiálně tolerováno užívání chátrajícího soukromého majetku. Pokud se ti, kteří aspirují na protisystémovou opozici, pouštějí do buržoazně-demokratického diskurzu na téma co je a co není legitimní v rámci kapitalismu a státu, pak vedou disputaci, která je podle definice proti-revoluční a reformistická.

Žádné komentáře:

Okomentovat