středa 16. září 2009

Sept09: Dva dny poté

Pondělí bylo vcelku pochopitelně zejména ve znamení soudů s několika prvními squattery a squatterkami, zatčenými po sobotním obsazení domu v ulici Apolinářská.

První soud měl začít ve tři hodiny. Tou dobou už se před budovou i uvnitř ní před samotnou soudní síní sešlo na padesát lidí, aby svou přítomností podpořili souzené. Samosoudce však zprvu chtěl do soudní síně pustit pouze a jenom přítomné novináře a novinářky, a to na novinářský průkaz. Proti tomuto podivnému rozhodnutí se hlasitě postavila řada přítomných sympatizantů a sympatizantek souzených, a když samosoudce nenašel odpověď na dotaz, proč by lidé s určitým průkazem měli být jakkoliv zvýhodněni proti ostatním, vyloučil z jednání veřejnost bez výjimky.

Podpora souzených se tedy odehrávala pouze přítomností před budovou a v hale soudu. Nutno zdůraznit, že to podpora skutečně byla a všichni odsouzení a propuštění naši přítomnost označovali za velkou psychickou vzpruhu a pomoc, která je po tolika hodinách strávených o samotě v cele tolik potřebná. Bylo to ostatně vidět i na jejich unavených obličejích, které se při pohledu na shromážděné kamarády a kamarádky doslova rozzářili i s vědomím toho, že je za několik minut čeká soudní přelíčení.

Rozsudky nad osmi dnes odsouzenými jsou následující: jeden byl zproštěn, tři lidé byli odsouzeni k 80ti hodinám obecně prospěšných prací, dva lidé ke 100 hodinám obecně prospěšných prací a dva lidé byly podmínečně odsouzeni na jeden, respektive dva roky.

Rozdíly v rozsudcích nad lidmi, kteří evidentně spáchali ten samý skutek, nedokázal věrohodně vysvětlit ani pan soudce. Zatím se zdá, že soudce přísněji hodnotil ty, jež se zdáli být o svých názorech přesvědčeni pevněji.

Asi nemá smysl brečet nad tím, že policie odepřela většině zadrženým základní práva. Nedovolila jim informovat právního zástupce, vegetariánům neposkytla žádné jídlo atd. Zadržený novinář serveru idnes Pavel Eichler dostatečně zmedializoval, jak se k němu policisté chovali s vědomím, že je novinář. Asi si každý domyslí, jak se chovala k zadrženým „fetkám", jak se o nich často vyjadřovala...

Den ale neskončil soudem s posledním souzeným. Zhruba okolo půlnoci proběhla před budovou policie v Kongresové ulici krátká a hlasitá demonstrace solidarity se zbylými zadrženými; ti se totiž nacházejí v celách předběžného zadržení právě zde. Asi pětadvacet lidí skandovalo solidární hesla, aby dala zadrženým najevo, že za nimi stále stojíme a dala jim tak tolik potřebnou psychickou podporu.

Zbylé soudy se budou konat zítra (úterý), maraton začíná v devět hodin u Obvodního soudu Prahy 2 ve Francouzské ulici již v devět hodin. Věřím, že se i zítra sejdeme v hojném počtu a podpoříme stíhané squattery a squatterky...

Žádné komentáře:

Okomentovat